22.03.2024

Iaas, Paas ve SaaS nedir?

Bulut hizmetleri hakkında çok şey duymuşsunuzdur, ancak bunlara neden ihtiyaç duyduğumuzu veya genel olarak ne olduklarını kavramakta zorlanıyor olabilirsiniz. Gerçek şu ki, bulut teknolojisi, geleneksel BT altyapısına olan yaklaşımımızı altüst ediyor. Pahalı ekipmanlar satın almaya ve sitenin nasıl optimize edileceği, büyük miktarda verinin nerede depolanacağı veya şirkette verimli bir ağın nasıl sağlanacağı konusunda kafa yormaya gerek yok. Bulut hizmetleri tüm bu zor işleri yapabilir. Ayrıca bulutta çalışmak çok daha kârlı, güvenli ve hızlıdır. Ancak ortaya şöyle bir soru çıkıyor: Hangi hizmeti seçmelisiniz?

Bu makalede, ana bulut hizmeti türlerinin neler olduğunu ve hangisinin şirketiniz için daha parlak bir gelecek sağlayacağını basit bir şekilde anlatıyoruz.

Eğer buluta geçmeye karar verirseniz, garip kısaltmalarla karşılaşacaksınız: IaaS, PaaS, SaaS.

Bunlar ne anlama geliyor?

Daha iyi anlamak için şı şekilde hayal edebilirsiniz:

Biraz daha ayrıntıya girelim.

On-Premise

On-Premise yöntemi, yazılım, donanım ve altyapının bir kuruluşun kendi tesislerinde kurulmasını ve kontrol edilmesini içerir. Bu yöntem, bulut barındırma hizmetlerini kullanmaktan çok farklıdır ve işletmelere sunucular, veritabanları ve yazılım araçları gibi BT varlıkları üzerinde tam kontrol sağlar. On-Premise yöntemini seçen şirketler, teknoloji sistemlerinin bakımından, geliştirilmesinden ve korunmasından sorumludur ve bu durum BT ortamlarını belirli ihtiyaçları ve ölçütleri karşılayacak şekilde özelleştirmelerine olanak tanır.

Bulut tabanlı bir barındırma sağlayıcısı çözümüyle karşılaştırıldığında, On-Premise stratejisi kullanmak genellikle donanım ve yazılım satın alımları için büyük bir yatırımın yanı sıra teknik personel, güç tüketimi ve ekipmanlara fiziksel alan tahsisi için sürekli harcamalar gerektirir.

IaaS

IaaS, bulut bilişimde Infrastructure as a Service (Hizmet Olarak Altyapı) anlamına gelir. Sanal sunucular, depolama ve ağ sistemleri gibi bilgi işlem kaynaklarının sunulmasını içerir. Bunu, üzerine işletim sistemi, çeşitli yazılımlar ve uygulamalar gibi her şeyi yükleyebileceğiniz sanal "makineler" olarak düşünebilirsiniz.

IaaS sağlayıcısı, altyapının satın alınması ve kurulması, güç ve internet bağlantısının sağlanması gibi temel gereksinimleri yerine getirmiştir. Sizin yapacağınız şey ise özel ihtiyaçlarınız için İnternet üzerinden bu bilgi işlem kaynağından yararlanmaktır.

Hizmet Olarak Bulut Altyapısı (IaaS) şunları içerir:

IaaS bulut çözümlerini tercih etmek, sağlayıcı tarafından bakımı yapılan sanal sunuculara, ağlara ve bulut depolama alanına erişmek anlamına gelir. Sanal sunucuların işletim sistemlerini yönetme gücüne sahip olursunuz, bu da size uygulamaları ihtiyaçlarınıza göre uyarlama ve devreye sokma özgürlüğü sunar. Bu yaklaşım, sağlayıcı desteği ve kişisel özelleştirme arasında bir denge sağlar.

Temel Avantajlar:

IaaS kimler için faydalı olabilir?

IaaS, bir startup'tan uluslararası bir şirkete kadar her şirket için uygundur. Neredeyse her türlü yapılandırma için kapasite kiralamak mümkündür.

IaaS hizmetinin bir örneği, uluslararası bulut hizmeti sağlayıcısı Serverspace'in çözümleridir. VPS bulut sunucuları ve özel sunucular da dahil olmak üzere çeşitli barındırma seçenekleri sunarak farklı iş ihtiyaçlarını karşılar ve optimum performans ve güvenilirlik sağlar. Serverspace, müşterilerin yalnızca gerekli BT kaynaklarını kiralamalarına değil, aynı zamanda gerekli yapılandırmayı özelleştirmelerine de olanak tanır. Örneğin, genel veya özel bir bulut oluşturabilir ve uygun sunucu kapasitesini seçebilirsiniz. Bulut sunucusunun maliyeti sabit olmayacaktır; yalnızca seçtiğiniz parametrelere bağlı olacaktır. Dolayısıyla hizmet için fazla ödeme yapmayacaksınız. Serverspace, dünyanın her yerinde Yüksek Kaliteli donanım ve veri merkezleri sağlar. Böylece, şirketin BT altyapısı için endişelenmesine gerek kalmaz; Serverspace uzmanları günün her saati destek sağlar.

PaaS

PaaS - Bulut bilişimde “Hizmet olarak Platform” (Platform as a Service). Bulut platformu kavramı, uygulamaları çalıştırmak veya yönetmek için kısmen hazır bir araç anlamına gelir.

PaaS sağlayıcısı, sanal altyapı (işlemci kapasitesi, RAM, depolama) ve sanal bir sunucuya yüklenen özel yazılımlardan oluşan bir çözüm sunar. PaaS hizmetleri genellikle geliştiriciler ve daha yüksek öncelikli iş görevlerine odaklanmak için süreçlerinin bir kısmını bir hizmet sağlayıcıya devretmek isteyen şirketler tarafından kullanılır. Bu yaklaşım zamandan tasarruf sağlar ve daha sık sürüme olanak tanır.

PaaS çözümleri, kullanıcıların çeşitli uygulamaları oluşturma, entegre etme, taşıma ve devreye sokma işlerini yapmalarını sağlar.

PaaS ürünleri:

Kubernetes - ana bilgisayar kümelerinde uygulama konteynerlerinin dağıtımını, ölçeklendirilmesini ve çalıştırılmasını otomatikleştirmeye yönelik açık kaynaklı bir platform. Bir PaaS hizmeti olarak Kubernetes, altyapı yönetiminin karmaşıklığını ortadan kaldırır, geliştirme süreçlerini kolaylaştırır ve sunucuları yönetmek yerine uygulama oluşturmaya odaklanmanızı sağlar.

docker - kullanıcıların konteyner içinde uygulama geliştirmesine, ölçeklendirmesine ve çalıştırmasına olanak tanıyan bir platform.

Temel Avantajlar:

PaaS kimler için mükemmeldir?

SaaS

SaaS - Bulut bilişimde “Hizmet Olarak Yazılım” (Software as a Service). Hemen kullanılabilecek tamamen hazır bir çözümdür.

Uygulama sırasında, SaaS hizmet sağlayıcısı hizmetleri yapılandırmak için tüm yükümlülükleri üstlenir. Müşteri bu süreçlere katılmaz, sadece bitmiş ürünü mevcut ayarlarla kullanır. Hizmet sağlayıcısi lisanslama, yükseltme, teknik destek ve diğer ayarları gerçekleştirir.

SaaS profesyonel hizmet örnekleri:

SaaS teknolojisinin başlıca avantajları:

SaaS ürünlerinden kimler faydalanabilir?

SaaS çözümleri, belirli bir görevi hızlı bir şekilde çözmesi gereken ve sağlayıcı tarafından sunulan çözümleri kendilerine uygun gören şirketler tarafından kullanılabilir. Herhangi bir parametrenin bireysel olarak özelleştirilmesine ihtiyaç varsa, IaaS veya PaaS hizmetleri arasında seçim yapmak daha mantıklıdır.

SaaS yazılımı ihtiyaçlarınızı tamamen karşılıyorsa, kendi yazılımınızı geliştirmek yerine hazır bir hizmeti kullanmak daha hızlı ve daha ucuzdur. Örneğin, neredeyse tüm şirketler hazır e-posta istemcileri kullanmaktadır, çünkü bu hizmetin işlevselliği tüm görevler için yeterlidir.

Sizin için en iyisinin ne olduğunu nasıl anlarsınız?

Projeniz için doğru bulut hizmetini (IaaS, PaaS veya SaaS) seçmek için proje hedeflerinizi ve ekibinizin teknik becerilerini değerlendirin.

Bulut hizmetleri hayatınızı gerçekten kolaylaştırabilir ve işinizi bir üst seviyeye taşıyabilir. Özel ihtiyaçlarınız ne olursa olsun, sizin için mükemmel bir bulut çözümü vardır.\