news
BAE'de Serverspace Teknolojileri: Falconcloud Lansmanı
Dilara Çalık
July 19, 2023
Updated July 18, 2023

Veri Merkezleri için Tier III Standardı

Veri Merkezleri için Tier III Standardı

Günümüzde veriler şirketler için giderek daha değerli bir varlık haline geliyor ve veri merkezlerinin güvenilirliği ve kullanılabilirliği en önemli öncelik haline geliyor. Bu merkezler kuruluş için kritik öneme sahip verilerin depolanmasını, işlenmesini ve iletilmesini sağlamaktadır. Ancak, veri merkezinin sürekli çalışmayı ve veri korumayı garanti ettiği nasıl anlaşılır? Bu alanda en iyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan standartlardan biri Tier güvenilirlik standardıdır. Bu makalede Tier standardını, anlamını ve bu standardın verilerinin korunması ve kullanılabilirliği konusunda yüksek güvenilirlik arayan müşterilere ne gibi avantajlar sağladığını inceleyeceğiz.

Tier nedir?

Tier, veri merkezlerinin güvenilirliğini ve kullanılabilirliğini sınıflandırmak ve değerlendirmek için uluslararası kabul görmüş bir kılavuzdur. Uptime Institute Sertifikasyon Enstitüsü bu standardizasyon sistemini geliştirmiştir. Veri merkezi mimarisi ve altyapısı için belirli gereksinimlere dayalı güvenilirlik seviyelerini tanımlar. Tier standardının amacı, veri merkezlerinin güvenilirliği ve kullanılabilirliği ile ilgili gereksinimler ve beklentiler hakkında net bir anlayış oluşturmaktır.

Uptime Institute, 1990'ların sonunda ABD'de veri merkezlerinin güvenilirliğini ve kullanılabilirliğini değerlendirme konusunda uzmanlaşmış bağımsız bir kuruluş olarak kurulmuştur. Şirketin ilk başarılarından biri, sektörde yaygın olarak kullanılan ve tanınan Tier standardının oluşturulmasıydı. Tier seviyeleri, kuruluşların veri merkezi altyapısı ve mimari gereksinimlerini anlamalarına ve tanımlamalarına yardımcı olmak için tanıtıldı.

Başlangıçta, Kademe standardının sadece üç seviyesini tanımladılar: Kademe I, Kademe II ve Kademe III. Kademe I seviyesi en düşük güvenilirlik ve kullanılabilirliğe karşılık gelirken, Kademe III seviyesi daha yüksek derecede güvenilirlik ve kullanılabilirlik sağlıyordu. 2008 yılında dördüncü bir seviye eklendi - Tier IV. Bu seviye, maksimum güvenilirlik ve hata toleransı gerektiren veri merkezleri için tasarlanmıştır.

Tier standardının sektördeki önemi hızla artmıştır. Birçok kuruluş veri merkezlerini bu standarda göre sertifikalandırmak için çaba göstermeye başladı. Uptime Institute'dan Tier sertifikası almak, veri merkezinin yüksek güvenilirlik ve kullanılabilirlik standartlarını karşıladığını kanıtlıyordu. Şirketler, sistemleri ve veri koruması için en uygun çalışma koşullarını sağlamak amacıyla Tier standardını veri merkezlerinin tasarımı, inşası ve yönetimi için bir temel olarak kullanmaya başladı.

Zaman içinde şirket, teknoloji ve sektör gereksinimlerindeki değişiklikleri dikkate almak için açıklamalar ve eklemeler yapmıştır. Uptime Institute, veri merkezi güvenilirliği ve kullanılabilirliğinin sertifikasyon değerlendirmesi alanında lider otorite olmaya devam etmektedir. Tier standardını karşılamak isteyen kuruluşlar için eğitim, danışmanlık ve denetim yapmaktadır.

am6

Kademe Güvenilirlik Seviyeleri

Yukarıda da belirtildiği gibi, Kademe standardı dört ana seviyeden oluşmaktadır: Tier I, Tier II, Tier III ve Tier IV. Her seviye, veri merkezinin güvenilirliğinde ve kullanılabilirliğinde bir artışı temsil eder. Şimdi her bir seviyenin temel özelliklerine daha yakından bakalım:

Tier I

Tier I standardı, veri merkezlerindeki en az gelişmiş güvenilirlik ve kullanılabilirlik seviyesidir. Seviyenin temel özellikleri:

  • Ana bileşenler için tek seferlik yedeklilik sağlar. Tek bir güç kaynağı hattı vardır, güç kaynağının yedeği yoktur ve ana güç hattında bir arıza olması durumunda bir kesinti meydana gelebilir.
  • Soğutma sistemlerinin yedekliliği olmayabilir. Bu, soğutma sisteminin arızalanması durumunda sıcaklık rejiminde sorunlara yol açabilir.
  • Bakım veya güncelleme sırasında sistemin sürekliliğini sağlamaz. Bakım yapılması veya ekipmanın değiştirilmesi gerekiyorsa, sistemin çalışmasının durdurulması gerekebilir.
  • Kullanılabilirlik seviyesi en az %99,671'dir (yılda yaklaşık 28,8 saat kullanılamazlık). Bu, bir Kademe I veri merkezinin veri ve uygulamaların kullanılabilirliğini etkileyen uzun kesinti süreleri yaşayabileceği anlamına gelir.

Tier I veri merkezi, kullanılabilirlik ve güvenilirliğin çok önemli gereksinimler olmayabileceği küçük kuruluşlar veya kritik olmayan sistemler için uygun bir çözüm olabilir. Uygulamaların ve hizmetlerin sürekli çalışmasına bağlıysanız ve ayrıca risklerden ve kesinti sürelerinden korunmanız gerekiyorsa, daha yüksek Kademe seviyeleri daha uygun seçimler olacaktır.

Tier II

Tier standardının Tier II veri merkezi, Tier I seviyesine kıyasla güvenilirlik ve kullanılabilirlik açısından daha ileri düzeydedir. Seviyenin başlıca özellikleri şunlardır:

  • Bazı bileşenler için çift yedeklilik sağlayarak kapanma olmadan planlı bakım yapılmasına olanak tanır. İki bağımsız güç kaynağı hattına sahiptir. Bu, ana güç kaynağı hattının arızalarına karşı bir dereceye kadar yedeklilik ve koruma sağlar. Bir arıza durumunda, yedek hatta geçerken kısa süreli bir kesinti meydana gelebilir.
  • Soğutma sistemlerinde sınırlı yedeklilik olabilir. Soğutma sisteminin arızalanması durumunda aşırı ısınma riski oluşabilir ve bu da ekipmanın çalışmasında sorunlara yol açabilir.
  • Bakım veya yükseltme sırasında bazı sistemler için süreklilik sağlar. Örneğin, bazı kritik bileşenler için süreklilik sağlanabilir, ancak tüm veri merkezi altyapısı için sağlanmayabilir.
  • Kademe II veri merkezinin kullanılabilirlik seviyesi en az %99,741'dir (yılda yaklaşık 22 saat kullanılamazlık). Bu, Kademe II veri merkezinin Kademe I'e kıyasla daha az kesinti süresine sahip olduğu anlamına gelir ve bu da veri ve uygulamaların daha yüksek kullanılabilirliğini sağlar.

Kademe II veri merkezi, sistemlerinin daha fazla kullanılabilirliğine ve güvenilirliğine ihtiyaç duyan ancak daha yüksek Kademe seviyelerine kıyasla bazı sınırlamaları kabul etmeye istekli olan kuruluşlar için uygun bir seçimdir.

Tier III

Tier III veri merkezi, bugün birçok şirketin verilerini yerleştirecekleri bir veri merkezi seçerken rehberlik ettiği standarttır.

Temel Özellikler:

  • Tüm ana bileşenler için çift yedeklilik sağlar. İki bağımsız ve tamamen yedekli güç kaynağı rotasına sahiptir. Bu, bir güç kaynağı hattında arıza olması durumunda diğer hattın otomatik olarak devreye girerek kesintisiz güç kaynağı sağlayacağı anlamına gelir. Bu, arıza süresi risklerini en aza indirmenize olanak tanır
  • Sabit sıcaklık koşulları sağlayan, ekipmanın aşırı ısınmasını önleyen ve optimum sistem çalışmasını sağlayan yedekli soğutma sistemlerine sahiptir.
  • Veri merkezinin çalışmasını kesintiye uğratmadan sistemlerin planlı bakımını ve güncellenmesini gerçekleştirme fırsatı sağlar. Bu, kesinti olmadan aralarında geçiş yapmanıza olanak tanıyan yedek sistemlerin ve bileşenlerin kullanılmasıyla elde edilir.
  • Tier III veri merkezinin kullanılabilirlik seviyesi en az %99,982'dir (yılda yaklaşık 1,6 saat kullanılamazlık). Bu, Kademe 3 veri merkezinin minimum kesinti süresiyle çok yüksek düzeyde veri ve uygulama kullanılabilirliği sağladığı anlamına gelir.

Tier III veri merkezi, yüksek kullanılabilirlik ve sistem güvenilirliği gerektiren kuruluşlar için tercih edilen bir seçimdir. Bu güvenilirlik seviyesi, küçük kesinti sürelerinin bile ciddi mali ve itibar kayıplarına yol açabileceği kritik iş süreçleri için uygundur.

Tier IV

Tier IV standardı, veri merkezleri (veri merkezleri) için en yüksek güvenilirlik ve kullanılabilirlik seviyesidir. Güvenilirlik ve veri koruması için maksimum gereksinimleri temsil eder. Ana Özellikler:

  • Her bir yolda çift yedekliliğe sahip iki bağımsız ve tamamen yedekli güç kaynağı yoluna sahiptir. Bu, her iki yolun da arızalanması durumunda bile güç kaynağının sürekliliğini garanti eder.
  • Soğutma sistemlerinde tam yedekliliğe sahiptir. Bu, soğutma sistemlerinden biri arızalansa bile sabit sıcaklık koşullarını korumanıza olanak tanır.
  • Herhangi bir planlı çalışma, bakım veya güncelleme sırasında sistemin tam sürekliliğini sağlar. Bu, veri merkezinin kesinti olmadan çalışmasını sağlayan yedek sistemlerin, bileşenlerin ve hatta fiziksel bölümlerin varlığı nedeniyle elde edilir.
  • Tier IV veri merkezinin kullanılabilirlik seviyesi en az %99,995'tir (yılda yaklaşık 26 dakika kullanılamazlık). Bu, Tier IV veri merkezinin minimum kesinti süresiyle veri ve uygulamaların neredeyse sürekli kullanılabilirliğini sağladığı anlamına gelir.

Kademe Sertifikaları

Kademe sertifikaları üç kategoride verilmektedir: Tasarım, Tesis ve Operasyon.

Tasarım

Tier veri merkezi, sistemlerin güvenilirliğini ve kullanılabilirliğini sağlamada önemli bir rol oynar. Bu husus şu özellikleri içerir: güç yedekliliği, soğutma yedekliliği, bakım sırasında süreklilik ve fiziksel güvenlik.

Facility

The Tier data center includes systems, infrastructure and components that ensure the operation of the data center in accordance with the requirements of the Tier standard. It includes the following features: redundancy of generators, redundancy of cooling systems and monitoring and monitoring systems.

Operasyonlar

Tier veri merkezleri, sürekli çalışmasını ve Tier standardının gerekliliklerine uygunluğunu sağlayan altyapı yönetimi ve desteğini içerir. Bu açıdan şu özellikler önemlidir: kaynak yönetimi, bakım ve güncellemeler, izleme ve müdahale, yedekleme sistemleri ve eğitimli personel.

Tier sertifikasyonu tüm veri merkezleri için zorunlu değildir ve bazıları Tier 3 standartlarına uygun olarak inşa edilebilir, ancak belirli bir sertifika seviyesi almayabilir. Bunun nedeni, sertifikasyonun maliyeti de dahil olmak üzere çeşitli faktörler olabilir. Sertifikasyon süreci pahalı olabilir ve bu maliyetler müşterilere artan hizmet maliyeti şeklinde aktarılabilir.

Serverspace veri merkezleri

Serverspace, ekipmanlarını dünya çapında 7 veri merkezine yerleştirmektedir. 2023 yılında, yüksek Tier III güvenilirlik standardını karşılayan veri merkezlerine sahip yeni lokasyonlar açılması planlanmaktadır. Bulut sağlayıcısının işbirliği yaptığı tüm veri merkezleri yüksek güvenilirlik standartlarını karşılamaktadır. Veri merkezini daha yakından tanıyalım.

Star of Bosphorus, Türkiye'deki ilk Uptime Institute Tier III Design & Resort sertifikalı 'operatörden bağımsız' ticari veri merkezidir. Veri merkezi, dört veri merkezi modülü (DCM) ile ölçeklenebilir bir tasarıma sahiptir. Her modülün güç, soğutma, yangın koruma ve fiziksel güvenlik sistemleri ile kendi altyapısı vardır.

Star of Bosphorus Türkiye - Serverspace

DataSpace, Serverspace ekipmanlarının bulunduğu bir Tier III veri merkezidir. Bu veri işleme merkezi, Rusya'da üç kategoride Tier III Gold Uptime Institute sertifikasyonunun tam döngüsünü geçen ilk merkezdir: Tasarım, Tesis ve Operasyonlar. Bu sertifika, proje belgelerinde sunulan veri merkezi altyapısının Uptime Institute tarafından belirlenen Tier III standartlarına uygun olduğunu teyit etmektedir. Değerlendirme, yalnızca bu veri merkezinin yüksek düzeyde uyumluluğunu ve güvenilirliğini vurgulayan kavramsal tasarım ve proje dokümantasyonu temelinde gerçekleştirilmiştir.

dataspace-3

Veri merkezi hakkında daha fazla bilgiyi web sitemizdeki DataSpace sayfasında bulabilirsiniz.

beCloud, Belarus'ta bulunan bir cumhuriyet veri işleme merkezidir. Yüksek düzeyde güvenilirlik ve güvenlik sağlayan dördüncü nesil modüler bir veri merkezidir. beCloud ülkedeki en büyük komplekslerden biridir ve Tier III sertifikası alan ilk veri işleme merkezidir (DPC). Veri merkezi, kesinti sürelerini önlemenize ve ekipmanın istikrarlı çalışma koşullarını sağlamanıza olanak tanıyan yedek güç kaynağı ve soğutma sistemlerine sahiptir.

2018-06-19-01s-1

Web sitemizdeki beCloud sayfasından veri merkezi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Diğer veri merkezleri Tier III standartlarına göre tasarlanmıştır ve ayrıca yüksek güvenilirlik sağlar. Bunun kanıtı veri merkezinin sahip olduğu diğer sertifikalardır.

Önde gelen Kuzey Amerika şirketi Cologix'in iki veri merkezi - New Jersey'deki NNJ3 ve Toronto'daki TOR3 sertifikalara sahiptir: ISO 27001, HIPAA Değerlendirmesi, SOC 1 Tip II, SOC 2 Tip II, PCI DSS, veri merkezlerinin yüksek düzeyde güvenilirliği karşıladığını ve burada depolanan verilerin güvende olduğunu teyit eder.

nnj3

AM2, Amsterdam'da bulunan, yüksek düzeyde güvenilirlik sertifikalarına sahip ve PCI DSS standardına göre çalışan bir Avrupa veri merkezidir. Amsterdam'da bulunan veri merkezi, dünyanın önde gelen veri merkezi hizmetleri sağlayıcısı Equinix, Inc. şirketine aittir. Equinox, veri merkezlerinin inşası, yönetimi ve bakımı konusunda 20 yılı aşkın deneyime sahiptir ve küresel pazarda tanınmış bir liderdir. AM2, veri depolama, işleme ve değişimi için yüksek düzeyde güvenilirlik, güvenlik ve kullanılabilirlik sağlayan gelişmiş çözümler ve altyapı sunmaktadır.

am2

Serverspace ayrıca ekipmanı BDT'de, Kazakistan Cumhuriyeti'nde başka bir yere yerleştirir. Almatı'da bulunan Kazteleport veri merkezi, müşterilere veri depolama, işleme ve değişim hizmetleri sunan, bilgi sistemlerinin güvenilirliğini, güvenliğini ve kullanılabilirliğini sağlayan modern bir veri işleme merkezidir (DPC). Modern mühendislik yöntemleri ve uygulamaları kullanılarak inşa edilmiştir.

Bir veri merkezinin Tier III sertifikasına sahip olması, Uptime Institute Consortium tarafından belirlenen standartlara ve gereksinimlere uygunluk değerlendirmesini ve sertifikasyonunu geçtiği anlamına gelir. Tier III sertifikası, veri merkezinin yüksek düzeyde güvenilirlik, kullanılabilirlik ve hata toleransına sahip olduğunu onaylar. Kesinti süresini en aza indirmeye ve bilgi sistemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlamaya yardımcı olan belirli özellikler ve işlevler sunar. Ancak veri merkezinin güvenilirliğini yansıtan tek gösterge bu değildir. Verilerinizi barındırmak ve bulut sunucularını dağıtmak için bir konum seçmeden önce, veri merkezinin tüm özelliklerini dikkatlice tanımanız, uzmanlara danışmanız ve bir seçim yapmanız gerekir.

Bunları da beğenebilirsin...

Hizmetlerimizi sunmak, analizler yapmak ve pazarlama için çerezleri kullanıyoruz. Çerez kullanımımız hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen Gizlilik Politikamıza bakın. Web sitemize göz atmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.