23.08.2023

Terminalde temel Linux komutları

Linux, tüm dünyadaki kullanıcılar arasında çok popüler olan esnek bir işletim sistemidir. Linux'u tanımak ilk başta göz korkutucu bir görev gibi görünebilir. Bu makalede, Linux'un nasıl kullanılacağına bakmanın yanı sıra Linux konsol komutlarını inceleyeceğiz ve komut satırıyla hızlı bir şekilde çalışmanıza yardımcı olacak bir kopya sayfası sunacağız.

Linux terminal temelleri

Linux Terminali, kullanıcıların komut satırı aracılığıyla işletim sistemiyle etkileşime girmesini sağlayan metin tabanlı bir arayüzdür. Komutları çalıştırma, komut dosyalarını yürütme, dosya ve klasörleri yönetme, sistemi yapılandırma ve daha fazlasını yapma olanağı sağlar.

Linux terminalini nasıl açarım? Bu, sisteminize ve tercihlerinize bağlı olarak birkaç şekilde yapılabilir:

  1. GUI Kullanımı. Çoğu Linux dağıtımının masaüstünde veya uygulama menüsünde bir Linux terminali başlatmak için tasarlanmış bir düğme veya kısayol vardır. Bunlar genellikle "Terminal", "Konsole", "XTerm" olarak etiketlenir. Terminali açmak için üzerine tıklayın.
  2. Kısayol tuşlarını kullanma. Bazı Linux dağıtımları terminali hızlı bir şekilde açmak için klavye kısayolları sunar. Örneğin, Ctrl + Alt + T klavye kısayolu genellikle bu amaçla kullanılır. Terminali açmak için bu tuşlara aynı anda basmayı deneyin.
  3. Uygulama Aramayı Kullanma. Terminal kısayolunu bulamazsanız, uygulama bulucuyu kullanabilirsiniz. Genellikle görev çubuğunda veya uygulamalar menüsünde bir arama kutusu vardır. Uygun terminal uygulamasını bulmak için "terminal" veya "komut satırı" yazın.

Linux'ta bir terminal açtıktan sonra, Linux komutlarını girebileceğiniz ve bunların yürütülmesinin sonuçlarını alabileceğiniz bir komut satırı göreceksiniz. Varsayılan olarak, terminal geçerli kullanıcının bağlamında çalışır. Ancak, belirli komutları, özellikle de yönetici ayrıcalıkları gerektirenleri çalıştırmak için terminali yönetici (root) olarak çalıştırmanız gerekebilir.

Linux'ta komut satırını yönetici olarak çalıştırmak için sudo komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin, yönetici ayrıcalıklarına sahip bir terminal açmak için sudo terminal_name_commands_terminal yazıp Enter tuşuna basabilirsiniz. Sistem, işlemi onaylamak için yönetici ayrıcalıklarına sahip kullanıcının parolasını girmenizi isteyebilir.

Linux terminali, işletim sistemi ile çalışmak için güçlü bir araçtır. Kullanıcıların çeşitli görevleri yerine getirmelerine, işlemleri otomatikleştirmelerine, sistemi yapılandırmalarına ve bilgisayarları veya sunucuları üzerinde tam kontrol sahibi olmalarına olanak tanır. Linux terminalini öğrenmek ve kullanmak yeni olanaklar sunar ve işletim sisteminin işlevselliğini daha iyi anlamaya yardımcı olur.

Linux terminalinde çalışmanın temel ilkelerine genel bakış

Linux'ta çok çeşitli işlevler ve özellikler sağlayan çok sayıda komut vardır. Size terminalde çalışmanın temel ilkelerini anlatacağız.

Şimdi karşılaşabileceğiniz temel Linux komutlarının kategorilerinden bahsedelim.

Dosya ve dizinleri yönetmek için komutlar

Bu komutları dizinlerin (klasörlerin) içeriğini görüntülemek, dosya oluşturmak, kopyalamak, taşımak ve silmek ve diğer dosya sistemi işlemlerini gerçekleştirmek için kullanabilirsiniz. Aşağıda bu komutlardan bazıları verilmiştir.

Kullanıcı yönetimi için komutlar

Kullanıcıları ve hesaplarını yönetmenizi sağlayan komutlar:

Programları yüklemek, kaldırmak ve güncellemek için komutlar

Linux'ta, programların kurulumunu, kaldırılmasını ve güncellenmesini yönetmenizi sağlayan çeşitli paket yöneticileri vardır.

Linux'ta sistem yönetimi için popüler komutlar

Temel Linux komutlarını inceledik. Bu kopya sayfası Linux üzerinde bir sistemi yönetmek için kullanılan temel komutları içermektedir. Linux işletim sisteminin kapsamlı sistem yönetimi yetenekleri sunduğunu unutmayın, bu nedenle birçok farklı durumda yararlı olabilecek başka birçok komut vardır.