17.07.2023

Genel Bulut Nedir?

Genel Bulut, ölçeklenebilirliği, esnekliği ve kullanılabilirliği nedeniyle bulut bilişim çözümleri için en popüler seçeneklerden biri haline gelmiştir. Bu makalede, Genel Bulutun temel faydalarını ve sınırlamalarını inceleyerek şirketlerin altyapılarını ve iş süreçlerini iyileştirmelerine nasıl yardımcı olabileceğini göreceğiz.

What is a Public Cloud?

Genel Bulut, kullanıcıların sanal sunucular kiralamasına ve İnternet üzerinden bulut sağlayıcılarından veri ve uygulama depolamasına olanak tanıyan bir bulut bilişim sağlama modelidir.

Genel bulutun başlıca avantajları ölçeklenebilirlik ve esnekliktir. Kullanıcılar belirli bir zamanda yalnızca ihtiyaç duydukları kaynakları kiralayabilir ve ardından proje geliştikçe altyapılarını ölçeklendirebilirler. Bu, şirketlerin değişen pazar ihtiyaçlarına hızla yanıt vermesine ve donanım maliyetleri ile destekten tasarruf etmesine yardımcı olur.

Buna ek olarak, genel bulut yüksek düzeyde kullanılabilirlik ve güvenilirlik sunar. Bulut sağlayıcıları, farklı bölge ve ülkelerde bulunan birden fazla sunucu ve depolama tesisi kullanır. Bu da uygulamalara ve verilere sürekli erişim sağlamalarına olanak tanır. Örneğin Serverspace'de, dünya çapında mevcut 6 konumdan sunucu sipariş edebilirsiniz: ABD, Kanada, Avrupa ve BDT ülkeleri.

Ancak genel bulutun her tür veri ve uygulama için her zaman uygun olmadığını unutmayın. Bazı kuruluşlar genel bulut kullanımında güvenlik ve mevzuata uyum sorunlarıyla karşılaşabilir. Bu sorunu ele almak için sağlayıcının güvenlik sertifikalarına sahip olması ve veri merkezlerinin donanımın bulunduğu ülkenin standartlarına ve mevzuatına uygun olması önemlidir.

Genel bulut ve özel bulut. Farklılıklar

Özel ve genel olmak üzere farklı bulut türlerinin yanı sıra önceki ikisinin yeteneklerini birleştiren hibrit bulutlar da vardır.

Yakın tarihli bir yazıda özel bulutun (VPC) ne olduğunu ayrıntılı olarak incelemiştik ve bu yazıda özel bulut ile genel bulut arasındaki farklara bakacağız.

Sahiplik ve yönetim

Güvenlik

Esneklik ve ölçeklenebilirlik

Maliyetler

What types of companies use the public cloud

Genel bulut birçok şirket için ve çeşitli görevler için uygundur. Genel bulutu en sık hangi kuruluşlar kullanıyor?

How to deploy a public cloud

Bir bulut sağlayıcı kullanarak bir bulut dağıtabilirsiniz. Örneğin Serverspace'te bulut sunucuları oluşturmak ve bunları ağa bağlamak için kontrol panelini kullanabilirsiniz. Nasıl bulut oluşturabilirsiniz? Serverspace kontrol panelinde sunucu oluştur sekmesine gitmeniz gerekir. Bir VPS dağıtmak için seçin:

Serverspace dünya çapında çeşitli veri merkezleri sunmaktadır. Kullanıcılarınızın konumuna ve performans gereksinimlerinize göre ihtiyaçlarınıza en uygun konumu seçin.