Faydaların, ekonominin ve bulut bilişim beklentilerinin açıklanması
Geçtiğimiz 10 yıl içinde bulut bilişim şirketlerdeki iş süreçlerini önemli ölçüde değiştirdi. Bunun en bariz örneği, tamamen çevrimiçi ortama taşınan belge ve dosya işbirliğidir. Bulut, şirketlerin süreçleri otomatikleştirmek ve ekipleri yönetmek için web uygulamalarını aktif olarak kullanmasıyla dijital dönüşümü hızlandırdı.
Analitik bulutlara taşındı. Artık büyük miktarda veri işleme ve makine öğrenimi ile ilgili görevler sanal sunucular ve yüksek kapasiteli bulut depolama sistemleri olmadan çözülemiyor.
Bulut altyapısı, eğlence içeriği sağlayıcıları için temel bir unsur haline geldi. Örneğin Netflix 2015 yılında buluta geçiş yaptı. Hizmet sürekli gelişiyor, birçok yeni kaynak yoğun işlev ortaya çıkıyor, veri hacimleri artıyor. Bulut esnekliği sayesinde Netflix dakikalar içinde binlerce sanal sunucu ve petabayt depolama alanı ekliyor.
İçerikten e-posta bültenlerine kadar tüm dünya abonelik yoluyla tüketime geçiyor. Bilgi işlem kaynakları da istisna değildir: sanal altyapı gibi bir bulut hizmeti tüketicisi her zaman abonelikten çıkabilir veya tarifeyi değiştirebilir.
What is cloud computing
Bulut bilişim, internet üzerinden talep üzerine bilgi işlem kaynaklarının sağlanmasıdır. Kaynaklar sunucular, depolama sistemleri, veri ağları, yazılım, platform hizmetleri olabilir.
Bulut hizmet sağlayıcıları bilgi işlem kaynaklarını farklı müşteriler arasında dağıtır. Müşterilerin her biri, gerektiğinde ölçeklendirilen bir havuza ihtiyaç duyan kapasiteleri veya hizmetleri alır.
Finansal açıdan, bulut bilişim tüketici için şu açıdan uygundur:
- kendi ekipmanı ve tesisleri için sermaye maliyeti yoktur - sadece işletme maliyeti vardır;
- hizmet, örneğin tahsis edilen kaynak miktarı veya belirli bir süre için kullanılan kapasite için kullanım üzerine ödenir;
- Kaynak miktarı ihtiyaç duyulduğunda artar veya azalır, yani ekipman veya hizmet kesintisi ile ilgili bir sorun yoktur.
Bulut pazarı nasıl çalışır?
Bulut bilişime olan talep her geçen yıl artıyor. Analitik ajans Gartner'a göre, genel bulut hizmetleri için küresel pazar 2021 yılında 308,5 milyar dolara ulaşacak. Bu rakam 2020'ye kıyasla 40 milyar dolar, 2019'a kıyasla ise 90 milyar dolar daha fazla.
Gartner ayrıca bulut bilişimin işletmeler için inovasyon için gerekli bir katalizör haline geldiğini belirtiyor. Analistler, BT liderlerinin BT stratejilerini buluta uyacak şekilde sürekli olarak uyarlamalarını tavsiye ediyor.
Kurumun tahminlerine göre, 2021 yılında uluslararası şirketlerin yarısından fazlası, kendi veri merkezlerindeki yerel altyapının bulut kaynaklarını kullanarak genişleyeceği ve gelişeceği entegre bir bulut stratejisi uygulayacak.
Bulut bilişimin kullanıldığı yerler
Kurumsal alanda bulut bilişim, sanal altyapıdan (Infrastructure as a Service, IaaS) kurumsal uygulamalara (Software as a Service, SaaS) kadar geniş bir hizmet yelpazesini kapsamaktadır. Bulutlar sayesinde, çalışanların daha önce sadece ofiste bir iş bilgisayarı kullanarak alabildikleri hizmetlere artık internet bağlantısı olan her yerden erişilebiliyor.
Bulutlar neredeyse tüm yüksek teknoloji sektörlerinde kullanılmaktadır: yazılım geliştirmede, IoT'ye dayalı projelerde, büyük veri analizi için vb. Bulutta çözülen, örneğin yapay zeka kullanılarak gerçek zamanlı konuşma işleme gibi daha uzmanlaşmış görevler de vardır.
Bulutların avantajları nelerdir
Yedi ana avantajı vardır:
- Kendi BT altyapınızı satın almanıza ve sürdürmenize gerek yoktur: ekipman, hizmetler, işletim sistemi ve diğer yazılımlar.
- Donanımınızı ve işletim sisteminizi yükseltmeyi ve güncellemeyi düşünmek zorunda değilsiniz — bunu bulut sağlayıcısı yapar.
- Sağlayıcı altyapı destek görevlerinin çoğunu üstlendiği için tam zamanlı BT uzmanlarının üzerindeki yük azalır.
- Bulut bilişim yardımıyla, büyük başlangıç maliyetleri olmadan projeleri test edebilir, ihtiyaç duyulduğunda kiralanan kaynakları artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Buluttaki altyapı ve hizmetler, donanım ve yazılım satın almayı içeren geleneksel yaklaşımın aksine hızlı bir şekilde dağıtılır.
- Bir önceki noktanın sonucu: Bir şirket, kendi altyapısını kullanan rakiplerinden daha hızlı bir şekilde pazara yeni ürünler sunabilir.
- Kaynaklar hızla ölçeklendirilebilir — örneğin bir uygulama popülerlik kazandığında ve kullanıcı tabanı büyüdüğünde.
Uzmanlar ne düşünüyor
Barındırma sağlayıcısı Rackspace CTO'su Lee James, bulut bilişimin geleceğinin, farklı sağlayıcılardan birden fazla bulutun aynı anda kullanılmasını içeren bir model olan çoklu bulut (veya hibrit bulut) olduğuna inanıyor. James, ilk olarak, bunu genel bulutların popülaritesindeki genel artışla ilişkilendiriyor: şirketlerin %81'i bunları bir şekilde kullanıyor. İkinci olarak, çoklu bulutta kullanıma uygun olan Kubernetes konteynerli uygulama sisteminin popülerliğinin artmasıyla ilişkilendiriyor.
Lee James aynı zamanda birçok şirketin hala özel bulut çözümlerine yatırım yaptığını ve bunları genel bulutlara tercih ettiğini belirtiyor. Özel bulutlar, altyapıyı özelleştirmek ve güvence altına almak için daha fazla seçeneğe sahip.
Canonical'ın Baş Ürün Sorumlusu Stephan Fabel, bulutun yeni kurulan şirketlerin BT altyapısı için en iyi seçenek olduğuna inanıyor. Fabel, kısıtlı bir bütçeyle iş kuran şirketlerin en son teknolojiyi deneyebilecekleri bir ortama ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Genel bulut bunun için en uygun ortamdır.
Quest VP Geliştirme Bölümü'nden Patrick O'Keeffe buluta geçiş konusunda temkinli davranıyor. O'Keefe, birçok şirket için bulut altyapısına tam geçişin, öncelikle yüksek işletme maliyetleri ve genel bulutların esneklik eksikliği nedeniyle bir hayal kırıklığı olduğuna inanıyor. Uzman, bu nedenle bu tür şirketlerin hibrit bulutlara geçebileceğini söylüyor.
Bulut bilişimde yenilikler
Bulut bilişimin kapsamını genişleten üç yeni alana dikkat çekiyoruz. Bu alanlar, örneğin bulut depolama sistemleri gibi henüz yaygın olarak kullanılmadıkları için daha doğru bir şekilde trend olarak kabul edilmektedir.
Nesnelerin İnterneti (IoT). İnternete bağlı cihazların (nesnelerin) sayısı artıyor: akıllı telefonlar, TV'ler, akıllı saatler, ev aletleri, akıllı ev sensörleri gibi sistemler, akıllı şehir ve daha fazlası. Tüm bu cihazlar birbirleriyle ya da kontrol yazılımlarıyla ve çoğu zaman insan müdahalesi olmadan bilgi alışverişinde bulunuyor. Daha da ötesi, IoT gerçek zamanlı olarak büyük miktarda veri biriktiren otonom bir sisteme - internet içinde internet - dönüşüyor.
Gartner 2021 yılında 25 milyar IoT cihazının internete bağlanacağını öngörüyor. Bulut, IoT için ideal bir altyapıdır çünkü topladığı bilgiler için sınırsız depolama alanının yanı sıra yüksek kullanılabilirlik, performans ve ölçeklenebilirlik sağlar.
Sunucusuz Bilgi İşlem. Bu tür bir Hizmet Olarak Platform (PaaS), yazılım geliştirmede giderek daha popüler hale gelmektedir. Müşterinin sunucu donanımı ve işletim sistemi yönetimi konusunda endişelenmesine gerek yoktur: yük arttıkça veya azaldıkça bilgi işlem kaynakları otomatik olarak ölçeklendirilir.
Bu tür hizmetlere bir örnek, olay odaklı bilgi işlem ilkesine göre çalışan bir platform olan AWS Lambda'dır: gerekli kaynak havuzu, bir olaya yanıt olarak milisaniyeler içinde tahsis edilir - örneğin, yeni bir kod modülü eklendiğinde.
Kuantum hesaplama. Kuantum bilgisayarlar, geleneksel süper bilgisayarların evrimindeki bir sonraki adımdır. Bu tür bilgisayarların öncelikle büyük miktarda veri ile çalışmak için kullanılması planlanmaktadır. Aynı zamanda, hem veri hem de bilgi işlem kaynaklarının kendileri (kübitler) buluta yerleştirilebilir.
2019 yılında IBM, kuantum bilgisayarını bir bulut hizmeti olarak kullanıma sundu. Herkes makineye bağlanabilir ve deneysel programlarını çalıştırabilir.
Bulut endüstrisi için hangi meslekler uygundur
TechRepublic, iş piyasası analizine dayanarak en çok talep gören 15 bulut bilişim kariyerini belirledi. Azalan talep sıralamasında ilk üç sırayı yazılım mühendisi, yazılım mimarı ve DevOps mühendisi alıyor. Listenin son sırasında ise arka uç geliştiricisi yer alıyor.
Bulut bilişim neden geleceğin ta kendisi?
- Hız ve esneklik. Geleneksel altyapı, pazar değişim hızıyla başa çıkma konusunda iyi değildir. Doğru kaynakları tahsis etmek genellikle haftalar veya aylar alır. Bulut kaynakları bir saatten daha kısa bir sürede ve gereken miktarda elde edilebilir.
- İnovasyon. Rekabetçi kalabilmek için bir şirketin hızla yeni ürün ve hizmetler geliştirmesi, bunların pazar potansiyelini değerlendirmesi ve uygulamaya koyması gerekir. Bulut bilişim bu anlamda şirket içi BT altyapısından daha verimlidir.
- Tasarruf. Bulut kaynaklarını kiralayan şirket yalnızca işletme maliyetlerini üstlenir. Öngörülebilir fiyatlandırma BT bütçenizi planlamanıza yardımcı olur.
- Hata toleransı. Bulut sağlayıcıları için müşteri hizmetleri esnekliğinin yüksek seviyede olması bir zorunluluktur çünkü birçok müşteri öncelikle SLA'ya dikkat eder. Tedarikçiler arasındaki rekabet, onları altyapı kalitesini ve güvenilirliğini geliştirmeye zorlar.